Nettleseren din er utdatert. Den har kjente sikkerhetsproblemer og vil ikke kunne vise alle egenskapene til denne og andre nettsider. Lær mer og se hvordan du kan oppdatere nettleseren din..

X

Kindle dyrere enn papir

Hvordan kan bokforlagene rettferdiggjøre at prisene på ebøker er høyere enn prisene på paperback-versjonen? (Det er nemlig bokforlagene, ikke butikkene, som sørger for dette.)

Det er (ikke overraskende) ingen fornuftig forklaring på dette. Forfatter Nathan Bransford har gjort et forsøk på å forklare årsaken på bloggen sin. Det er ingen glad lesing for teknologientusiaster, og som Bransford selv avslutter posten med:

But the biggest problem […] is that it creates a great deal of consumer confusion and angst. It doesn’t make any intuitive sense for e-books to cost more than paper. […]

And it just took almost a thousand words to explain why it’s happening.

Amazon er selvfølgelig lite fornøyd med denne ordningen. Det er ikke vanskelig å se at denne skjevfordelingen i priser skader salget deres: Det senker forbrukerverdien i å eie en Kindle og det skaper forvirring hos kundene.

Jeg har riktignok sett at noen argumenterer i motsatt retning; ebøker gir mer forbrukerverdi enn papirbøker på den måten at de er enklere å oppbevare og at man får nye funksjoner (søk), derfor er det logisk at de koster mer.

Jeg kunne ikke vært mer uenig. Ebøker er en naturlig utvikling av bok-konseptet, og forsvarer på ingen måte en prisøkning. Spesielt siden det faktisk senker produksjonskostnadene av bøker. I samme slengen medfører det en rekke nye begrensninger:

  • Kan ikke lånes bort (oppdatering*)
  • Kan ikke gis bort/doneres til et godt formål
  • Kan ikke selges når du er ferdig

Ebøker bør definitivt koste mindre enn papirbøker – i alle fall ikke mer(!)

La oss håpe bokbransjen er flinkere til å adaptere til en bedre teknologisk hverdag enn musikk- og filmbransjen er, og slutte med slike ødeleggende tiltak.

Jeg ville ikke hatt for høye forhåpninger. For å låne et sitat av Yogi Berra:

It’s like déjà vu, all over again.

 

(Off topic: lest boken? Er den bra? Gi meg gjerne et pip om hva du syntes!)

*Oppdatering: @AlfSimen gjorde meg oppmerksom på at Amazon har en Kindle låneordning. Det er riktignok opp til bokforlaget om de vil støtte dette, pluss at det finnes noen tekniske begrensninger man ikke har med papirbøker (du kan kun låne ut en bok én gang, låneperiode på 14 dager, geografiske begrensninger). Tanken er god, men gjennomføringen er nesten bortkastet.