Nettleseren din er utdatert. Den har kjente sikkerhetsproblemer og vil ikke kunne vise alle egenskapene til denne og andre nettsider. Lær mer og se hvordan du kan oppdatere nettleseren din..

X

Bloggpause

Takket være russetid, sommerferie og førstegangstjeneste er bloggen midlertidig lagt på is. Det vil neppe være noe aktivitet her før sommeren 2013. Føl deg likevel fri til å lese gjennom eldre innlegg – det er derfor de er her!

PS: Det er alltid mulig å treffe meg per epost, men jeg kan ikke si noe om hvor ofte innboksen vil bli sjekket fremover. Dette er for øvrig også forklaringen på en lite aktiv Twitter-konto.

Justice as Fairness

Hva er rettferdig?
Det er oppgaven filosofen John Rawls tok på seg da han i 1971 ga ut boken ”A Theory of Justice.”

Han bygger på Immanuel Kant og argumenterer for det han kaller ”Justice as Fairness.” Det er på mange måter samfunnskontrakten Kant aldri kom med.

Hvordan angripe problemstillingen?
Rawls påstår at rettsprinsipper kan og bør komme fra en hypotetisk kontrakt utarbeidet i en opprinnelig tilstand av likhet.

Det betyr at vi må prøve å forestille oss en situasjon der vi ikke vet noe om hvem vi er eller hvem vi kommer til å bli. Vi vet ingenting om vår posisjon i samfunnet. På den måten er det kun fornuft og rettferdighetssans som fører argumentene. Alle står på lik grunn og vil jobbe mot det felles beste.

Rawls kaller denne hypotetiske tilstanden ”sløret av ignoranse.”

Tanken er at det vi ville blitt enig om bak sløret av ignoranse vil være rettferdig. Hvilke betingelser ville vi gått med på når sløret går opp og vi tiltrer vår posisjon i samfunnet? Les mer

Den digitale tilstand i private høyskoler

Deres ærbødigste i aksjon…
Deres ærbødigste i aksjon…

I går deltok jeg på NPH-seminaret “Den digitale tilstand i private høyskoler”. Jeg dro sammen med pedagogisk utviklingsleder på Sandvika VGS, Ann S. Michaelsen (@annmic) og fikk holde et kort innlegg under tittelen “Morgendagens studenter”. Det var rundt 50 deltakere fra bl.a. Norgesuniversitetet, Uninett, Kunnskapsdepartementet og forskjellige private høyskoler. Programoversikt finnes her (PDF) og innlegget mitt ligger under i sin helhet.

Jeg hadde ingen andre retningslinjer enn tittelen å gå etter og relativt kort tid å forberede meg på (3 dager). Jeg bestemte meg for å fortelle litt om min bakgrunn, hvilke nettbaserte opplæringsressurser jeg selv har brukt og et par digitale elementer jeg som student ønsker fra høyskolene sin side. Som jeg sier er det første gang jeg holder et slikt innlegg, men publikum var svært vennlig og jeg syntes selv at jeg hadde noe interessant å bidra med, så jeg er glad for å melde at jeg syntes fremføringen gikk bra!

Innlegget er noe tilpasset for å passe skriftlig publisering bedre: Les mer

Dødsstraff

Etter Osama bin Laden ble drept av U.S. Navy SEAL og CIA i mai i år har jeg vært obs på personer rundt meg som har uttalt «Det er like greit at han ble drept» (eller tilsvarende) og alltid fulgt opp med spørsmålet om de er for dødsstraff. Det samme har jeg konsekvent gjort når lignende uttalelser har blitt ytret etter 22. juli, særlig i forbindelse med pressens dekning av kostnadene forbundet med rettsaken og muligheten for en mildere straff på grunn av Anders Behring Breiviks psykiske tilstand.

Samtlige, jeg understreker samtlige, har instinktivt svart nei.

Jeg tar gjerne en debatt om dødsstraff, et vanskelig tema, men jeg er likevel overrasket over hvor mange som ikke er ærlig med seg selv. Å ville skyte ABB i hodet og «bare være ferdig med det» er ikke forenelig med et rungende nei til dødsstraff. Da tar jeg for gitt at vi er enig om at loven skal være lik for alle. Les mer